QURBAN: KERANA ALLAH UNTUK UMMAH

Gombak – Setiap tanggal 10 zulhijjah, seluruh umat Islam di dunia akan menyambut hari raya Idul Adha. Pada hari tersebut umat Islam di sunnatkan untuk berqurban dimana mereka menyembelih haiwan ternakkan qurban dan kemudian di bahagi-bahagikan kepada umat Islam di suatu daerah. Naib Pengerusi NGO Syabab Care, Ustaz Mohd Taufiq bin Mohammad Yusof berkata erti qurban dengan menyembelih haiwan ternakkan (satu ibadah) tujuannya adalah semata-mata untuk mendekatkan diri kepada Allah s.w.t..

Kisah atau sejarah qurban bermula dari peristiwa Nabi Ibrahim a.s. yang mendapat wahyu dari Allah s.w.t. melalui mimpi yang memerintahkan nya untuk menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s.. Dengan ujian demi ujian yang dihadapi oleh baginda Nabi Ibrahim a.s. amat wajarlah untuk kita sebagai umat Islam mengambil pengajaran di antaranya ialah di mana Nabi Ibrahim a.s. tunduk dan patuh kepada perintah Allah s.w.t untuk berkorban dengan mengorbankan anaknya Nabi Ismail a.s.. Dan apa yang kita sudah maklum, akhirnya disebabkan ketaatan dan kepatuhan Nabi Ibrahim a.s. dan anaknya maka Allah s.w.t. mengantikan anaknya Nabi Ismail a.s. dengan qibas untuk menyempurnakan ibadah qurban tersebut.

Islam merupakan agama ijtima’Ie iaitu agama yang bermasyarakat. Sebab itu kita di ajar oleh agama supaya tidak mementingkan diri sendiri dan juga amat mengalakkan untuk memikir hal ehwal orang lain khususnya golongan fakir miskin. Pengalaman Ustaz Mohd Taufiq di dalam satu misi Syabab Care iaitu korban di Sudan memberi satu suatu perkara yang cukup-cukup menyentuh hati dan perasaan kita dan memang di sana mereka mengharapkan kita datang ke sana dan sewaktu musim qurban inilah mereka dapat merasa daging qurban sekali dalam setahun. Menurut Ustaz Mohd Taufiq lagi, amat lah penting semasa pengagihan daging qurban ini dan perlulah diberi perhatian yang serius supaya golongan fakir miskin dapat menikmati dan merasa daging qurban.

Untuk maklumat lanjut boleh lah melayari facebook rasmi syababcare atau segala sumbangan boleh lah di salurkan di akaun bank Maybank – 5647 9911 9032 (Kelab Belia Amal Gombak – syabab care)

  

Posted in Aktiviti, Album, Belia, Dakwah, DPPG, Pemuda, Program | Leave a comment

TUAN GURU HJ HASHIM JASIN : MURSYIDUL AM PAS YANG KE 4

TUAN GURU HJ HASHIM JASIN : MURSYIDUL AM PAS YANG KE 4

Dewan Pemuda PAS Kawasan Gombak (DPPG) merakamkan ucapan tahniah dan takziah kepada Ayahanda Tuan Guru Hj Hashim Jasin atas perlantikan beliau sebagai Mursyidul Am Parti Islam Semalaysia (PAS) yang keempat.

Sesungguhnya perlantikan beliau ini menepati keperluan semasa PAS yang memerlukan kelangsungan sentuhan sang Murabbi yang teguh dengan perjuangan dan memiliki ilmu yang luas dalam pelbagai bidang dan lapangan.

Pemuda PAS Gombak menyambut baik keputusan tersebut dan menyatakan ketaatan kami kepada Mursyidul AM PAS yang baru ini bagi membawa bahtera perjuangan suci ini ke arah yang lebih gemilang serta mendapat keredhaan Allah.

“Menderap Jalan Istiqamah”

Dr Ust Mohd Noor Husin
Ketua Pemuda
Dewan Pemuda PAS Kawasan Gombak

Posted in Pemuda | Leave a comment

Fokus Feb – DPPNS (Engagement)

Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan. Dan bertaqwalah kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah Maha Berat azab seksaNya (bagi sesiapa yang melanggar perintahNya). [Surat Al-Ma’idah 2]

Atas asas ayat di atas serta saranan dari YB Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang Presiden PAS, maka pada bulan Februari 2016 ini seluruh Dewan Pemuda PAS Kawasan di Selangor di minta untuk mengadakan serta mewujudkan permulaan jaringan hubungan kerjasama ataupun “engagement”.

Jaringan hubungan ini antara lain adalah untuk memasyarakatkan Pemuda PAS bersama dengan rakyat yang ada di bawah. Jaringan hubungan kerjasama ini boleh di buat dengan beberapa kumpulan masyarakat :

Continue reading

Posted in Pemuda | Leave a comment

Tahniah Ahli Majlis Pemuda Selangor

1. Sekalung penghargaan dan tahniah diucapkan kepada beberapa pimpinan pemuda di peringkat negeri dan kawasan yang telah ditaklifkan sebagai Ahli Majlis di peringkat Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

2. Antara pimpinan pemuda yang telah dipilih iaitu :
1. Syarhan Humaizi Halim
Ketua Pemuda Selangor
2. Us Fauzan Madzlan
Ketua Pemuda Selayang Continue reading

Posted in Pemuda | Leave a comment